Przepisy << cofnij 
O firmie

Aktualno¶ci

Nasze produkty

Sklep internetowy

Zdrowe żywienie

Sprzedaż hurtowa

Regulamin sklepu

Przepisy

Kontakt

Ecropolis

PIERNIKI SZCZECIŃSKIE

CERTYFIKAT TAST 2012




Zupa z orkiszu
100 g orkiszu, 1/2 l wywaru warzywnego, 1 łyżka masła, 1 cebula, 2 marchewki, 1 łodyga selera, 1 mały koper włoski, sól, biały pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, sok cytrynowy, sos worcester, mus jabłkowy, 100 ml słodkiej ¶mietany, 1/2 pęczka mięty

 więcej >> 

Kasztany jadalne gotowane i pakowane próżniowo
Kasztany lukrowane: 500 g kasztanów podgrzać i osuszyć na sitku. Rozpu¶cić 100 g cukru w 40 g masła aż się zabr±zowi, następnie zalać 1/8 l wody. Wrzucić kasztany i obtoczyć je w lukrze.

 więcej >> 

Galanga w soku malinowym

 więcej >> 

Pieczenie chleba - przepis podstawowy
1 kg m±ki żytniej, 1 opakowanie proszku do pieczenia, 1 opakowanie suchego zakwasu, 1 łyżka soli i ewentualnie przyprway do chleba.

 więcej >> 

Masło sezamowe
50 g sezamu, 50 g masła

 więcej >> 

Makowiec
1 jajko, 125 g cukru, 125 g masła, 1/4 l mleka, 320 g maki orkiszowej (typ 650), 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

 więcej >> 

Kluseczki słonecznikowe jako dodatek do warzyw
40 g masła, 1 jajko, 60 g płatków orkiszowych, 50 g ziaren słonecznika, 1 szczypta soli ziołowej, 1 szczypta gałki muszkatołowej, 1 1/2 l wywaru z warzyw.

 więcej >> 

Biszkopt binceński

 więcej >> 

Zupa kasztanowa
1 1/2 l wody, 1 1/2 granulowanego wywaru (zupa delikatesowa), 100 g m±czki z kasztanów jadalnych, 100 ml czerwonego wina, 4 łyżki ¶mietany.

 więcej >> 

Kuleczki orkiszowe z cieciorki
300 g cieciorki, 2 l wody, 8 łyżek drobnych płatków orkiszowych, 2 z±bki czosnku (rozgniecione), 1 łyżka kminku/bertramu/galangi/gałki muszkatołowej, szczypta soli/piepru, olej słonecznikowy do smażenia.

 więcej >> 

Talarki cytrynowe
250 g maasła, 250 g cukru trzcinowego lub miodu, 1 torebka cukru waniliowego, 3 żółtka, 1 torebka suszonej skórki z cytryny (namoczyć w ciepłej wodzie), 500 g m±ki orkiszowej (typ 650), 1 łyzka mleka.

 więcej >> 

Galaretka pigwowa
2,5 kg pigwy, ok. 500 g jasnego miodu kwiatowego, 15 - 30 g żelatyny.

 więcej >> 

Sos waniliowy
1/2 l mleka, 1/2 laski wanilii (przekroić na pół), 2 łyżki cukru trzcinowego, 1 żółtko, 1 łyżka m±ki orkiszowej, szczypta soli.

 więcej >> 

Zapiekanka orkiszowo-serowa
120 g masła, 1/2 l ¶mietany, 4 łyżki m±ki orkiszowej (typ 650), 400 g startego żółtego sera, 8 jajek, 1 łyżka przypraw Hildegardy z galang±.

 więcej >> 

Sos migdałowy
1/2 l mleka. 1/2 laski wanilii, 2 łyżki cukru trzcinowego (30g), 50 g startych migdałów, 1 łyżka m±ki orkiszowej, ewentualnie szczypta soli.

 więcej >> 

Zupa z kasztanów i kopru włoskiego
200 g suszonych kasztanów, 200 ml rosołu, 1 duży koper włoski, 200 ml ¶mietany, 1 z±bek czosnku, pieprz, gałka muszkatołowa, galanga, bertram.

 więcej >> 

Mleko migdałowe

 więcej >> 

Deser z suszonych owoców
500 g suszonych owoców, 1 1/4 wody z cukrem (według uznania), 1/2 laski cynamonu lub kawałek skórki z cytryny.

 więcej >> 

Nadzienie migdałowe do ciast drożdżowych lub ciasta francuskiego

 więcej >> 

Kruche ciasteczka orkiszowo-daktylowe
250 g płatków orkiszowych grubych, 250 g suszonych daktyli, 125 g masła, 2 jajka, 100 g cukru trzcinowego, 1 opakowanie cukru waniliowego.

 więcej >> 

Zapiekanka migdałowa
75 g migdałów, 75 g masła, 125 g maki orkiszowej (typ 650), szczypta soli, 1 l mleka, 100 g cukru trzcinowego, 5 jajek, starta skórka cytrynowa.

 więcej >> 


 PPH Tast   ul. St. I. Witkiewicza 1b   71 - 121 Szczecin   tel./fax (091) 48 710 74 / tel. 48 728 85   poczta@tast.pl     realizacja www.ssi.com.pl